viernes, 30 de diciembre de 2016

Javascript: llenguatge de programació per a la web

Hola! En aquest post tractaré el llenguatge de programació Javascript, el seu origen, ús i alguns exemples.

  • Què és? Qui el va fer? Quan va nàixer?
Javascript és un llenguatge de programació que s'utilitza principalment del costat del client permetent crear efectes atractius i dinàmics en les pàgines web. Es defineix com orientat a objectes, basat en prototipus, imperatiu, dèbilment tipat i dinàmic.

Per a entendre el que es Javascript utilitzarem un exemple: un usuari escriu una direcció web en el seu navegador, per exemple http://mj-tic-bat2.blogspot.com.es/. El servidor rep la petició i com a resposta a aquesta envia a l'ordinador de l'usuari codi HTML junt al codi Javascript. El codi HTML s'encarrega de que en la pantalla es mostre alguna cosa, per exemple una imatge, un menú, etc. El codi Javascript es pot encarregar de crear efectes dinàmics en resposta a accions de l'usuari, per exemple que es desplegue un menú tipus acordeó quan l'usuari passa el ratolí per damunt d'un element del menú.

 Brendan Eich va desenvolupar en Netscape Corporation la primera versió d'este llenguatge sota el nom Mocha, rebatejat LiveScript i finalment Javascript. Aquest últim canvi de nom va coincidir amb la inclusió de la tecnologia Java per part del navegador web Netscape. La primera versió del llenguatge es va presentar el desembre de 1995 a la versió 2.0B3 del navegador NetscapeEl 1997 els autors van proposar Javascript com a estàndard de l'European Computer Manufacturers Association (ECMA), tot i que el seu nom no és europeu, sinó internacional, amb la seu a Ginebra. El juny de 1997 va ser adoptat com un estàndard ECMA, amb el nom ECMAScript. Poc després també va ser un estàndard ISO (Organització Internacional per a l'Estandardització).


  • Per a què el necessitem a una pàgina web del costat del client?

Javascript és principalment utilitzat per part de programadors web per donar respostes ràpides a les accions de l'usuari sense necessitat d'enviar la informació del que ha fet l'usuari al servidor i esperar resposta d'aquest (la qual cosa faria més lents els processos). El codi JavaScript es carrega alhora que el codi HTML al navegador, i resideix en el client (ordinador en el que ens trobem). JavaScript  suposa que les respostes del servidor siguen més completes i permet que es realitzen més processos al nostre ordinador, de manera que es redueix el nombre de peticions i respostes necessàries entre client i servidor.

Amb Javascript podem crear efectes especials a les pàgines i definir interactivitats amb l'usuari. El navegador del client és l'encarregat d'interpretar les instruccions Javascript i executar-les per realitzar aquests efectes i interactivitats, de manera que el recurs més important, amb que compta aquest llenguatge és el mateix navegador i tots els elements que hi ha dins d'una pàgina. .


  • On podem ficar-lo?
S'acostuma a posar el codi JavaScript a la capçalera, entre l'etiqueta <head>,  ja que així el navegador pot emmagatzemar-lo en memòria abans que succeisca un esdeveniment que l'inicie i podem reutilitzar-lo.

 També podem posar el codi javascript entre l'etiqueta <body>, funcionaria  però no és el més recomanable, hem de buscar la millor opció, no la més ràpida. 

Per últim, podem situar el codi javascript fora del HTML, així podem reciclar el codi i no mesclem codi HTML i javascript. Aquest últim és més professional. En compte de posar el codi Javascript dins de l'etiqueta script, el que fem és incloure-li a aquesta etiqueta l'atribut src (source), donant-li com a valor una URL relativa al document, perquè carregue el seu contingut com si fóra javascript. Per descomptat, hem creat un fitxer anomenat javascript.js al mateix nivell del nostre HTML amb el codi javascript.

Ací deixe uns exemples, en la primera captura el codi javascript es troba en <body>, en la segona en <head> i en la tercera i la quarta fora del HTML.